Wonosobo en Dieng-plateau
Door: Frans de Meijer
Blijf op de hoogte en volg Carla & Frans
19 Augustus 2014 | Indonesië, Magelang
Op de nabijgelegen Sikidang krater stinkt het weer verschrikkelijk naar zwavel. Wij hebben de warung met monddoekjes blijkbaar gemist, want 90% van de binnen- en buitenlandse toeristen heeft een groen kapje voor de mond. Het kokende, grijze water wordt een kilometer verderop afgetapt en via enorme buizen getransporteerd naar onder andere Yogyakarta. Op de terugweg is te zien dat de isolatielaag van de bovengrondse buizen deels is verwijderd/gestolen. De waarschuwingbordjes met "Panas!" maken blijkbaar geen indruk.
Ons laatste doel is het meer Telaga Warna, niet te verwarren met het gelijknamige meer in de roman Oeroeg van Hella Haasse, dat in de Puncakpas ligt. Eigenlijk zijn het twee meren: het blauw-groene Telaga Warna en het bruinige Telaga Pengilon. De toegangsprijs voor toeristen was onlangs wel wat verhoogd, meldde Ostik: Rp 100.000 (€ 6,39) per persoon. Indonesiërs betalen Rp 5.000 (€ 0,32). Wij vermoeden echter dat zij helemaal niets betalen, omdat wij na de eerste bocht al een ingelopen zijpad zagen die zo naar de hoofdweg leidde. Ook de brommers die wij tegenkomen doen vermoeden dat zij niet door de hoofdpoort zijn gekomen.
Het meer is inderdaad prachtig gekleurd (en stinkt helaas ook naar zwavel). In tegenstelling tot in 2010 is het helderder weer, waardoor het hele meer goed is te overzien. Wij besluiten het hele rondje te lopen om beide meren, waarbij wij ook langs de Sikendang krater komen. De wandeling gaat deels over een pad en deels door het bos (of wij zijn verkeerd gelopen), waarbij de natuur prachtig is. Ook hier weer gele en witte trompetbloemen (die volgens Ostik ook gebruikt worden als alternatieve hasj), maar ook hortensia's en fuchsia's in het wild.
Rondom de meren brommen diverse pompen, die water aftappen voor de irrigatiebuizen ten behoeve van de vele akkertjes op de hellingen van de bergen.
Die bergen zijn overigens indrukwekkend groot. Bovenin het Dieng-plateau is het flink heiig, waardoor niet alle foto's even goed slagen.
Ook de immense diepten en uitzichten zijn nauwelijks op foto vast te leggen.
Omdat het met Carla's gestel nog niet lekker loopt, kopen wij onderweg nog wat obat jamu bij de Indomaret: zes zakjes Tokakangin ("untuk masuk angin, sakit perut & diare") en een flesje minyak angin (tegen de 'veddopte neuz'). Totale schade Rp 29.000 (€ 1,85), natuurlijk niet vergoed door de verzekering.
Vanavond de gebruiksaanwijzing maar even door de vertaler halen ...
Aangekomen in Magelang, imponeert het Saraswati hotel opnieuw. Nóg overweldigender is onze kamer: twee keer zo groot als de belendende kamers, wanden van 5 meter hoog, een zithoek met bankstel en salontafel, een tweede toilet zo groot als een badkamer en een presidentieel bed. Wij kijken nog even in de reserveringspapieren, maar daar staat toch echt 'standaardkamer'.
Het is - in tegenstelling tot de vorige keer - redelijk druk in het hotel, maar er is plaats genoeg in het relatief kleine eetgedeelte. Wij eten sate sapi/ayam en Teriyaki met nasi putih.
Met Carla haar ingewanden gaat het wat beter. Zij is nu echter strontverkouden. Oorzaak van dit alles waarschijnlijk de grote temperatuursverschillen tussen buiten en aircontioned hotels en auto. Wel heel vervelend en lastig. Wij hopen dat dit snel over gaat.
Morgen staan wij heel vroeg op, om de Borobudur - op loopsafstand van het hotel - te bezichtigen/te beklimmen.
Wij kijken uit naar jullie reacties!
Woordenlijst - Daftar kata
sate ayam [saté ajam] - kipsaté
sate sapi - rundvleessaté
songo (Jav.) - negen
telaga [tlaga] - meer
Telaga Warna (Jav.: Tlogo Warno) - meer op midden-Java (lett.: 'kleurrijk meer' )
untuk - voor (ten behoeve van)
19 Augustus 2014 - 19:36
Pa & Ma:
Ik ben het vergeten: waren we in 2010 ook door de hoofdingang gekomen van Telaga Warna? Ander (praktisch) onderwerp: witte rijst met niets er op, helpt ook tegen buikklachten. Hoewel de afweging tussen witte rijst zonder buikpijn en mèt plus lekkere saté kambing erg moeilijk is te nemen.
Het Saraswati hotel is inderdaad top class. Buiten staan (stonden?) immers die bomen met ronde vruchten, de maja pahit waarnaar het vroegere koninkrijk naar is vernoemd? Verder hadden ze toen overal vazen met sedep malam staan, zelfs in de kamers lag er een tak van deze geurige bloem.
Misschien worden jullie morgen wel weer aangeklampt door een groepje scholieren, dat hun Engelse taalvaardigheid van hun juf in praktijk moet brengen (wie damals...). Hoe dan ook veel kijkplezier.
19 Augustus 2014 - 19:38
Pa & Ma:
Correctie van een gemankeerde schoolmeester: in de 2e alinea staat een 'naar' te veel. -
19 Augustus 2014 - 21:40
Dorine:
Ik geniet weer volop mee, en bekijk nog eens mijn eigen foto's van het Dieng-plateau etc. Wij stonden destijds waanzinnig vroeg op om de zonsopgang te bekijken (achter een wolk natuurlijk). En zo vroeg waren de bloemen ook nog bevroren! Een deel van het Dieng-plateau was afgezet ivm een van de vulkanen die iets te levendig was, en een paar dagen later moesten de dorpjes eromheen worden geëvacueerd.
Vervelend voor jou, Carla, dat je nog geen Indische darmen en luchtwegen hebt. Sterkte ermee.
Morgen de Burubudur - ook supermooi.
Joke en ik zijn al aan het sparen ... wij willen ook weer! Maar het boottochtje van Lombok naar Comodo slaan wij denk ik dan over.
20 Augustus 2014 - 05:48
Carla & Frans De Meijer:
@Pa: wij hadden uiteraard gewoon de hoofdingang genomen en betaald. Wij hebben alleen geen rondje gelopen toen. Het meer en de kleuren waren niet goed zichtbaar. Op een vergroeide, overhangende boom zaten toen twee kindjes, weet je nog?
Carla eet inderdaad vaak alleen nasi putih.De sedep malam ligt weer overal in schaaltjes (niet op de kamer trouwens). Ik dacht overigens dat het melati was; weer wat geleerd.
@Dorine/Joke: kunnen wij geen bedrijfsuitje organiseren en als proef naar Java gaan? -
20 Augustus 2014 - 09:44
Joke:
W.b.t. het bedrijfsuitje... gooi het in de groep Frans als je weer terug bent!
Ik geniet iedere ochtend weer van de verhalen, daar begin ik mee als ik op het NPi zit :).
Idd... Dorine en ik hebben het idee om samen te gaan.
Ik wacht nog op alle andere reisverslagen van jullie om definitief te beslissen. -
20 Augustus 2014 - 17:36
Jeroen:
Fijn dat het weer wat beter gaat met de buik van Carla. Niet lekker kunnen eten is toch echt een straf in Indonesië. Arco's hebben Karin en ik zoveel mogelijk vermeden in Indonesië. Namen eigenlijk altijd een kamar met ventilator.
Met zulke bedrijfsuitjes wil ik mij overigens wel even omscholen hoor.... -
20 Augustus 2014 - 18:06
Carla & Frans De Meijer:
@Jeroen: Hoeft niet. Jij hebt toch een plane?